Bipolaire stoornis. Lees erover op zobegaafd.nl

7 november 2018

Posted in Marketing und Werbematerial

Mensen kunnen lijden aan verschillende psychische aandoeningen. Een aandoening waar 1,3 procent van de mensen tussen de achttien en de vijfenzestig jaar aan lijdt, is een bipolaire stoornis. Maar waar hebben we het precies over wanneer we spreken van een bipolaire stoornis. We hebben toch allemaal wel eens slechte dag, of een paar slechte dagen. Bij een bipolaire stoornis is dit veel extremer. Deze stoornis laat zich kenmerken door depressieve periodes die zich afwisselen met manische periodes. Tijdens de manische periodes voelt de persoon met een bipolaire stoornis zich oppermachtig. Hij heeft het gevoel dat hij aan het toppunt van zijn leven staat en dat hij alles aankan. Deze periode gaat vaak gepaard met grootheidswaan en met bepaalde narcistische fantasieën. Maar deze periode houdt niet eeuwig stand. Na een tijdje zal de manische depressieve patiënt zich uitgeput voelen en dan kan de manische periode omslaan in de depressie die altijd al op de loer lag. De patiënt voelt zich uitgeput, verslagen. Hij heeft geen behoefte meer om zich met mensen te omringen en wil eigenlijk alleen maar slapen. Deze periode laat zich kenmerken door een grote lusteloosheid, een gevoel van waardeloosheid. Maar ook ervaren mensen die in deze periode van de bipolaire stoornis zitten een enorme moeheid en een diversiteit aan fysieke klachten. Dat kan variëren van: 

  • Rugklachten
  • Buikpijn
  • Moeheid 

Bipolaire stoornis aanpakken

Over de bipolaire stoornis is veel geschreven en veel slimme koppen hebben zich gebogen over deze aparte aandoening die zo specifiek is in zijn soort. Hoewel er niet hele grote aantallen mensen aan de stoornis lijden, is het ziektebeeld wel heel bepalend voor de patiënt en zijn leven. Het is moeilijk om op een normale manier te functioneren wanneer je een bipolaire stoornis hebt. Mensen verzinnen allerlei strategieën om te overleven en soms is dat wel heel erg lastig. Veel mensen met een bipolaire stoornis gebruiken medicijnen op de hoge pieken af te zwakken en de diepe dalen wat de normaliseren. Op die manier kan een gewoon leven mogelijk zijn voor mensen met een bipolaire stoornis.

Hoe herken je dit ziektebeeld

Het is niet altijd makkelijk om om te gaan met iemand die lijdt aan een dergelijke stoornis, want er bestaat over het algemeen veel schaamte over het onderwerp. Mensen vinden het niet prettig om toe te geven dat ze hulp nodig hebben of aan een aandoening lijden die ze niet onder controle hebben. Maar als omstander is het wel makkelijk om bepaalde kenmerken waar te nemen. Wanneer je in jouw omgeving iemand regelmatig van stemming ziet wisselen en depressieve periodes zich afwisselen met hyperactiviteit dan is het misschien een idee om eens het gesprek aan te gaan. De manisch depressieve stoornis kan ook gedeeltelijk genetisch bepaald zijn en wanneer je vermoedt dat je lijdt aan deze stoornis, dan is het zeker een idee om aan de bel te trekken. Mocht je graag meer weten over deze stoornis, dan is het een goed idee om veel te lezen over het onderwerp. Door kennis op te doen kun je ontdekken of je zelf of in je omgeving te maken hebt met de bipolaire stoornis. Lees op Zobegaafd alles over de stoornis en leer wat de stappen zijn die je kunt ondernemen op het moment dat je te maken hebt met deze stoornis. Kennis is heel belangrijk wanneer je met psychische klachten te maken krijgt omdat kennis veel helderheid kan scheppen en verklaringen kan geven voor bepaalde klachten of gedragingen. Leer alles over deze stoornis op zobegaafd.nl of over andere klachten en stoornissen waar je mee te maken kunt krijgen.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn