Een VvE beheerder is er om al het vervelende werk uit handen te nemen

8 april 2016

Posted in Woning en Tuin

Als je in een appartementencomplex woont of een andere locatie waar een vereniging van eigenaren aanwezig is, dan weet je dat altijd in ieder geval een aanspreekpunt hebt. Toch blijft een vereniging van eigenaren voor een bewoner zelf vaak een abstract gegeven waarbij je niet echt weet wat het nu precies is. Uiteraard zijn alle eigenaren lid van de vereniging. Vaak word je ook automatisch lid als je in een appartement trekt. Dit appartement maakt dan deel uit van een appartementencomplex dat zelf deel uit maakt van het complex waarbij een vereniging van eigenaren werkzaam is. Maar als je alleen leden hebt, dan heb je nog geen effectieve vereniging van eigenaren. Je hebt een voorzitter nodig, je hebt iemand nodig die vergaderingen plant, je hebt iemand nodig die actie onderneemt wanneer er problemen zijn. En zelf heb je niet altijd zin in dat soort zaken, want jij wilt gewoon lekker wonen waar je woont en werken waar je werkt en daarmee is de kous af. Als je huurt bijvoorbeeld dan heb je te maken met een woningcorporatie, maar je kunt ook te maken hebben met een huurbaas. In het geval van een woningcorporatie is het duidelijk wie je moet bellen als er wat mis is in je woning. De mensen van de woningcorporatie zijn ook gewoon werknemers die hun werk voor de woningcorporatie uitvoeren voor een bepaald loon. Dit is allemaal mooi overzichtelijk. Als je een huisbaas hebt, dan is het minder overzichtelijk. Hij/zij kan de mankementen zelf verhelpen, maar het kan ook zijn dat hij deel uit maakt van de VvE en dan gaat alles via vaak via de VvE. Als je dan een probleem hebt, dan moet je eerst de huisbaas inlichten die op zijn/haar beurt weer de VvE inlicht en die vervolgens bekijkt wat voor actie er ondernomen moet worden. Om het overzicht in dit soort situaties te bewaren en dus om er voor te zorgen dat alle taken van de VvE goed verlopen is het goed om gebruik te maken van een zogenaamde VvE beheerder. Dit is als het ware de ‘verzorger’ van de VvE. De VvE beheerder zorgt ervoor dat alles goed verloopt binnen de VvE zelf, maar zorgt er ook voor dat alle activiteiten die verricht moeten worden daadwerkelijk verricht worden. Tevens kun je er met een VvE beheerder op vertrouwen dat alle vragen van de bewoners worden geadresseerd. Daarnaast zorgt een VvE beheerder er ook voor dat alle handelingen richting de bewoners goed en correct worden afgehandeld. Op deze manier is de VvE niet een onsamenhangend geheel met vele losse onderdelen (de bewoners zelf) maar een gestructureerd orgaan dat in staat is om kordaat actie te ondernemen.

Wat je zoal kunt verwachten van een VvE beheerder

Hierboven is in algemene zin al een beetje beschreven wat je van een VvE beheerder kunt verwachten. Misschien denk je op dit moment dat een VvE prima gerund kan worden zonder een VvE beheerder. Daarom volgen hier de meest voor de hand liggende taken die een VvE beheerder kan uitvoeren en die je zelf dus niet meer hoeft te doen.

  • Financieel en administratief beheer
  • Technisch beheer
  • Onderhoudscontracten
  • Meerjaren onderhoudsplan
  • Huishoudelijk reglement
  • Vergaderingen
  • Verzekeringszaken
  • Begeleiding van bestuur of commissies

Zoals je direct al kunt lezen zijn de taken van een VvE beheerder erg divers. Je kunt overigens helemaal zelf bepalen welke taken je uit handen geeft en welke je zelf uitvoert. Dit is uiteraard het geval als je een VvE beheerder inhuurt via vvecompleet.nl. Hoe het bij andere organisaties geregeld is, dat is natuurlijk lastig te zeggen. Naast het feit dat de VvE beheerder van vvecompleet.nl het beheer van de VvE overneemt, kun je ook bij vvecompleet.nl terecht voor advies. In principe ben je bij vvecompleet.nl aan het juiste adres voor alles waar een VvE mee te maken krijgt. Het is dus altijd handig om gebruik te maken van een VvE beheerder, want daarmee zorg je ervoor dat de VvE op een professionele manier wordt georganiseerd. Daarnaast is het handig als iemand betrokken is bij de VvE die niet zelf een bewoner is van bijvoorbeeld het appartementencomplex. Deze is dan in staat om een objectief standpunt te hanteren en kan het beheer van de VvE op zich nemen via zijn of haar eigen kennis en kunde. Als je alles aan de bewoners zelf zou overlaten dan is het maar de vraag of de VvE daadwerkelijk effectief is of niet. Een vergadering organiseren en goed laten verlopen is iets wat ervaring vereist. En als je dus een VvE beheerder bij het proces betrekt, dan weet je zeker dat een vergadering op de juiste manier verloopt.

Ga snel naar vvecompleet.nl en regel vandaag nog een VvE beheerder

Om ervoor te zorgen dat de interne organisatie van de VvE zo snel mogelijk op orde is, kun je het beste zo snel mogelijk naar de website gaan om te kijken wat de mogelijkheden zijn wat betreft een VvE beheerder. Vervolgens kun je de VvE beheerder zelf of gezamenlijk met alle leden van de VvE uitnodigen en in overleg de taken verdelen. Het kan immers best zijn dat de VvE beheerder een bepaalde specialiteit heeft of zelf ideeën heeft wat betreft de belangrijkste taken. Het is dus altijd goed om als collectief het meeste uit de vaardigheden van de beheerder te halen. Op deze manier zal de VvE het meest soepel georganiseerd zijn.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn