Haal het maximale uit het water via ontmanganing

27 april 2016

Posted in Mens en gezondheid

Water is zelden gewoon water. Water bevat namelijk allerlei stoffen die je niet met het blote oog kunt zien. Dus waar wij een heldere vloeistof zien, kun je op moleculair niveau een veelheid aan stoffen waarnemen. Denk hierbij aan ijzer, zout en mangaan. Zeewater bevat bijvoorbeeld grote hoeveelheden zout en kraanwater bevat juist hele kleine hoeveelheden zout. Kraanwater met kleine hoeveelheden zout kun je gewoon drinken terwijl zeewater niet alleen veel te zout smaakt, het is ook nog eens slecht voor je lichaam. Leidingwater bevat dus genoeg zout, maar toch hebben veel mensen liever bronwater. Bronwater is echter weer niet goed voor bijvoorbeeld toepassingen in het lab of bij de tandarts. In dit soort gevallen moet het gedestilleerd water worden gebruikt of anders demiwater. In dit soort voorbeelden zie je dus al snel dat water meer is dan alleen water. Althans, het is meer als je denkt dat water niets anders is dan water. Water bevat vele stoffen die eruit gehaald kunnen worden, zodat het bruikbaar wordt. Zo kun je het zout uit zeewater halen zodat het drinkbaar wordt en je kunt mineralen uit bronwater halen zodat je het kunt gebruiken voor de meer steriele toepassingen. Je hebt ook water met mangaan. Ook dat kun je eruit halen met een ontmanganing proces. Je kunt water dus op verschillende manier behandelen. Dit soort proceswaterbehandelingen kun je laten uitvoeren door Gruenbeck. Hier kun je onder andere terecht voor:

  • Ontijzering
  • Ontmanganing
  • Ontharding
  • Ontzouting

Via dit soort processen kun je water dus bruikbaar maken waar het voorheen niet bruikbaar was. Door deze processen ontstaat proceswater. Dus of je nou ontijzering toepast of ontmanganing, in al deze gevallen verandert het water in proceswater. Proceswater is dus een verzamelnaam voor water waarbij ontijzering, ontmanganing, ontharding of ontzouting is toegepast. Op het moment dat deze processen zijn toegepast ontstaat er dus proceswater en dit water kan vervolgens gebruikt worden in verschillende productieprocessen. Hierbij kun je denken aan water als koelvloeistof, productwater of oplosmiddel. In feite is dit een uitgebreide vorm van verschillende watertoepassingen zoals je die ook hebt in een normaal huishouden. Je gebruikt immers gewoon kraanwater voor de was, douchen, tandenpoetsen enz. Je kookt het water voor een kopje thee en je gebruikt eventueel bronwater om te drinken. In het productieproces heb je dus ook weer een speciaal type water dat geschikt is in dit domein. Dit is dus proceswater. Om dit verder te illustreren zal het proces van ontmanganing hieronder verder worden beschreven.

Ontmanganing van water tot proceswater

Wat gebeurt er nu eigenlijk als er sprake is van ontmanganing? Zoals gezegd zit er mangaan in water en bij ontmanganing wordt dit er uitgehaald, vandaar dus ook de term ontmanganing. Het proces waarmee mangaan uit het water wordt gefilterd is hetzelfde proces als waarmee ijzer uit water wordt gefilterd. Ontmanganing en ontijzering gebeurt dus op één en dezelfde wijze. Ontmanganing vindt plaats nadat (bijna) al het ijzer uit het water is gehaald. Zo zie je dus dat er sprake kan zijn van een volgorde. Als je het mangaan uit het water wilt halen, zal je dus eerst (bijna) al het ijzer uit het water moeten verwijderen. Ontmanganing kan dus pas plaatsvinden na de ontijzering. Het ontmanganing proces waarmee het mangaan uit het water wordt verwijdert is een complex proces en verloopt via de toevoeging van een katalysator. De pH waarbij de ontmanganing vervolgens optreedt, ligt hoger dan bij Fe. Je moet dan denken aan pH waarden die liggen tussen de 7 en 8. Ontmanganing is altijd een kwestie van maatwerk, want het komt heel precies. Je hebt namelijk te maken met een bepaald type grondwater, er is sprake van voorfiltratie en je hebt natuurlijk te maken met de eisen en wensen van de klant. Dus als je op zoek bent naar een bedrijf om de ontmanganing voor je productieprocessen te regelen, dan is het verstandig om contact op te nemen met een bedrijf als Gruenbeck. Vervolgens is het ook goed om van te voren goed te overleggen wat de bedoeling is, wat je nodig hebt en in welke hoeveelheden, zodat de medewerkers van Gruenbeck daadwerkelijk maatwerk kunnen leveren en het water op de juiste wijze voor je kunnen filteren via het ontmanganing proces.

Gebruik de deskundigheid van Gruenbeck

Als je in zee gaat met Gruenbeck dan ga je uiteraard niet met het eerste de beste bedrijf in zee. Je kiest voor kwaliteit, want Gruenbeck is al vele jaren actief in Europa en kan gezien worden als dé specialist als het gaat om het plannen, construeren, bouwen en onderhouden van waterbehandelingsinstallaties in diverse branches. De reden dat Gruenbeck zich dé specialist mag noemen is omdat ze zich bij Gruenbeck onderscheiden door bijvoorbeeld een zeer hoog afwerkings- en kwaliteitsniveau van de op maat gemaakte oplossingen. Deze op maat gemaakte oplossingen kunnen allemaal via turn-key projecten geleverd worden. Dit betekent dat alles door Gruenbeck verzorgd wordt, vanaf de tekentafel tot de levering van het proceswater. Als je meer wil weten kun je natuurlijk altijd contact opnemen met Gruenbeck. Dit kan zowel via de telefoon als via de email. Tevens kun je direct ene offerte op laten maken. Dit is uiteraard volledig vrijblijvend. Dus als je niet tevreden bent, dan kun je altijd op zoek gaan naar een ander bedrijf. Maar denk er hierbij wel aan dat Gruenbeck dé specialist is als het aankomt op proceswaterbehandeling.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn