Hoe goed is de isolatie van jouw woning?

3 mei 2021

Posted in Unternehmer und Privatpersonen

Er zijn verschillende stappen die jij kunt zetten als jij duurzamer wilt wonen. Zorgdragen voor goede isolatie is misschien wel de belangrijkste. Waarom is dit nu zo van belang? Als alles goed geïsoleerd is, kan er minder warmte weglekken en dat betekent dat jij minder hoeft te stoken. Daarnaast is isolatie ook van belang voor een hoger wooncomfort en om vocht in huis te voorkomen. Natuurlijk kost isoleren geld, maar je energierekening zal ook flink lager worden. Daardoor zul je binnen een paar jaar de isolatiekosten weer terugverdienen. Doordat de overheid subsidies verschaft voor isolatiemaatregelen, wordt deze terugverdientijd bovendien nog korter!

Isolatie kan op verschillende plaatsen in huis

Er zijn verschillende plekken in jouw woning waar het belangrijk is om goede isolatie te hebben. Welke plekken zijn dit nu precies? Dit zijn:

  • de bodem
  • de vloer
  • de spouwmuur
  • het dak

Als je met een warmtemeter metingen zou doen, dan zou je zien dat via dak en spouwmuur veel warmte naar buiten weglekt. Via de bodem en de vloer komt er dan juist weer snel veel kou naar binnen. Kou komt immers vanuit de grond omhoog en dat kan echt een probleem zijn. Zonder bodemisolatie en vloerisolatie, zul je in huis al snel koude voeten hebben. En zijn je voeten koud, dan wordt de rest van je lijf ook al snel koud. Isolatie van vloer en bodem voorkomt koude voeten en dat maakt het binnenshuis een stuk aangenamer. Ook spouwmuurisolatie en dakisolatie zijn belangrijk voor het verhogen van je wooncomfort. Als muren en dak niet goed geïsoleerd zijn, dan kan warmte ontsnappen uit huis en kun je last krijgen van koude tochtstromen. Daardoor wordt het nooit aangenaam binnenshuis en zul je ook de neiging krijgen om de kachel steeds iets hoger te zetten. Kortom, met goede isolatie krijg je meer wooncomfort en je kunt je thermostaat iets lager zetten. Zo bespaar je niet alleen geld, je verbruikt ook minder energie, wat voor het klimaat goed nieuws is.

Vochtige lucht

Kou is dus een van de problemen die je kunt hebben als de isolatie in jouw woning niet goed is, maar er is nog een probleem waar je tegenaan kunt lopen. Slechte isolering zorgt er namelijk voor dat er teveel vocht in huis kan komen, waardoor de luchtvochtigheid te hoog wordt. Waarom is dit nu een probleem? In de eerste plaats is het zo dat vochtige lucht lastiger op te warmen is dan droge lucht. Isolatie voorkomt dat vocht naar binnen kan trekken en zorgt zo dus voor een lagere luchtvochtigheid. In de tweede plaats kan een te hoge luchtvochtigheid zorgen voor het ontstaan van schimmels. Dit is niet alleen schadelijk voor jouw gezondheid, de schimmels kunnen ook jouw behang en meubels aantasten. Als je dit moet vervangen, ben je ook duur uit. Het lijkt dus in eerste instantie misschien alsof woningisolatie een flinke kostenpost is, maar uiteindelijk levert het je dus eigenlijk geld op. Wil jij weten of jij stappen moet zetten op het gebied van isolering van het huis en wil je weten hoe dit dan het beste gedaan kan worden? Neem dan contact op met isocoat-isolatie, zij hebben hier veel ervaring mee en kunnen jou zeker helpen!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn