Kies gastouderopvang voor uw kind

21 maart 2016

Posted in Nieuws

Steeds meer ouders kiezen ervoor om na de geboorte van een kindje allebei te blijven werken. Is dit bij u ook het geval, wilt u na de bevalling ook gewoon allebei uw baan behouden? Dan bent u nu waarschijnlijk alvast druk aan het nadenken over opvang voor uw baby. U kunt kiezen voor crèche of kinderdagverblijf, maar ook voor gastouderopvang of voor grootouders, andere familieleden of bekenden die oppassen. Bij veel mensen is de mogelijkheid van de gastouderopvang vrij onbekend, vandaar dat ze vaak voor een van de andere opties kiezen. De meeste jonge ouders geven een voorkeur aan opvang door grootouders, familieleden of bekenden. Maar dit is helaas niet altijd mogelijk. Soms niet doordat mensen weinige familie hebben of doordat de familie niet in de buurt woont. Soms omdat bijvoorbeeld de grootouders niet meer leven of hun gezondheid hen niet meer in staat stelt om hele dagen op te passen. En in andere gevallen wil familie best eens een keertje oppassen, maar zitten ze niet te wachten op een vaste oppasdag. U kunt dan natuurlijk kiezen voor crèche of kinderdagverblijf, maar gastouderopvang komt eigenlijk veel dichter in de buurt van familie of bekenden die oppassen. Desondanks kiezen vrij weinig jonge ouders hiervoor, waarschijnlijk omdat ze niet goed bekend zijn met het idee van gastouderopvang of omdat ze niet weten hoe ze een gastouder zouden moeten vinden. Het is jammer dat er zijn weinig gebruik wordt gemaakt van gastouders, want gastouderopvang heeft veel verschillende voordelen ten opzichte van kinderdagverblijf en crèche, namelijk:

  • het is veel kleinschaliger
  • er is meer tijd en ruimte voor persoonlijke aandacht
  • u kiest zelf de gastouder uit waar u het beste gevoel bij hebt
  • er is duidelijk voor het kindje, omdat altijd dezelfde persoon op hem of haar past
  • meer mogelijkheden wat betreft opvangtijden

De pluspunten van gastouderopvang

We stipten net al even kort de verschillende pluspunten van gastouderopvang aan en gaan daar hier graag nog even wat dieper op in. Een van de belangrijkste punten voor ouders die voor deze opvangmogelijkheid kiezen, is het feit dat hun kindje altijd verzorgd wordt door dezelfde persoon. Bij kinderdagverblijven en crèches is dit niet mogelijk. Er staan daar altijd meer personen op de groep en het wisselt steeds wie er aan het werk is. Bij gastouderopvang is het altijd dezelfde persoon en dat geeft duidelijkheid, zowel voor u als voor uw kindje. Het biedt uw kind ook de mogelijkheid om zich te hechten aan de gastouder en om zich echt vertrouwd te voelen in dit huis. Doordat u zelf de gastouder uitgekozen hebt, weet u ook zeker dat het iemand is die bij u past, die dezelfde normen en waarden voorstaat en die min of meer dezelfde regels in huis hanteert. Een groot pluspunt van gastouderopvang is ook dat uw zoontje of dochtertje als het ware gewoon in het gezin opgenomen wordt op het moment dat hij of zij daar is. Het is daardoor heel kleinschalig, er worden altijd maar een paar kinderen tegelijk opgevangen. Zo kan er gegarandeerd worden dat er veel aandacht is voor uw kleine en dit is zeer goed voor zijn of haar ontwikkeling. Uit onderzoek is dit ook gebleken, dat kinderen die zijn opgevangen in gastouderopvang een betere ontwikkeling doormaken. Tot slot is een groot pluspunt dat gastouderopvang vaak veel flexibeler is. Natuurlijk hangt het helemaal af van de afspraken die u met de betreffende gastouder maakt, maar vaak kunt u uw kindje op alle tijdstippen brengen en halen en zijn ook overnachtingen mogelijk. Dat is natuurlijk ideaal voor ouders die bijvoorbeeld in ploegendiensten werken of om een andere reden onregelmatige werktijden hebben.

Gastouderbureau Snoesje

Bent u door bovenstaande voordelen ook enthousiast geworden over de mogelijkheden die gastouderopvang te bieden heeft? En zou u hier ook graag gebruik van willen maken voor uw kindje? Dan is de volgende vraag natuurlijk hoe u gastouders vindt, hoe u met hen in contact komt en hoe uw zeker weet dat alles goed geregeld is. Gastouderopvang kunt u het beste regelen via een gastouderbureau. In iedere regio is wel een dergelijk bureau te vinden, woont u in de Achterhoek of in Twente, dan kunt u het best kiezen voor gastouderbureau Snoesje. Zij hebben al veel ervaring op dit gebied en hebben heel veel tevreden klanten. Hoe gaat het regelen van gastouderopvang via Snoesje in het werk? U geeft uw interesse bij hen aan en maakt een afspraak voor een intakegesprek. In dit gesprek kunt u uw wensen met betrekking tot de opvang kenbaar maken, zodat ze een goed beeld krijgen van waar u naar op zoek bent. Uw profiel wordt vervolgens vergeleken met de gastouders die zij in hun bestand hebben en er worden meerdere gekozen die goed bij u zouden kunnen passen. Met deze mensen kunt u vervolgens een gesprek hebben en u kunt hun opvanglocatie bekijken, zodat u zelf kunt bepalen of iemand bij u past of niet. Want dat is bij gastouderopvang immers erg belangrijk, aangezien u van plan bent een langdurige band op te bouwen met iemand en bovendien wilt u uw zoontje of dochtertje niet zomaar bij iemand achterlaten. Hebt u een klik, dan moet vervolgens nog het papierwerk geregeld worden. Doordat het bureau dit allemaal regelt, weet u zeker dat alles goed op papier staat. Daarom is gastouderbureau Snoesje een uitstekende keus als u op zoek bent naar gastouderopvang in de Achterhoek of Twente.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn