Stoppen met roken kan makkelijker door over te stappen op een e-sigaret

3 maart 2016

Posted in Mens en gezondheid

beste-e-sigaret - e-sigaretWat maakt het stoppen met roken eigenlijk zo moeilijk? Waarom beginnen we toch vaak weer met roken nadat we geen fysieke drang meer ervaren naar een sigaret? Blijkbaar is er een belangrijke geestelijke component die ervoor zorgt dat het zo lastig is om te stoppen met roken en vooral om het stoppen vol te houden. Stoppen met roken is niet voor niets een proces. Je stopt niet met roken van de ene op de andere dag. Natuurlijk is er wel een moment waarop je stopt, of de keuze maakt om te stoppen, maar daarna ben je in feite de rest van je leven bezig met stoppen en dat terwijl het afkicken van de lichamelijke drang naar een sigaret ongeveer een week duurt. Daarna zeurt je lichaam niet meer om nicotine, maar je geest is nog wel ingesteld op roken en die gewoonte kun je niet zo maar uitzetten. Je bent dus in principe de rest van je leven een stopper en niet iemand die gestopt is. Dit is omdat je geest eigenlijk altijd nog die oude gewoontes heeft opgeslagen die constant op kunnen spelen. Zo kun je na een lekkere maaltijd opeens trek hebben in een sigaret. Dit is niet omdat je lichaam de nicotine nodig heeft, maar omdat je geest nog altijd een verbinding maakt tussen lekker eten en een sigaretje achteraf. Nu kun je een hele boel wilskracht verspillen om die verbindingen te controleren, maar kunt ook gewoon ene e-sigaret roken. Met een e-sigaret kun je die verbindingen gewoonweg in stand houden. Op het moment dat je dan de drang krijgt om te gaan roken geef je meteen toe aan die drang door een e-sigaret te roken. Je geest komt dan meteen tot rust, omdat je de geest verwent met de oude gewoontes en je kunt blijven roken zonder dat het schadelijk is voor je lichaam. Dat is het grote voordeel van een e-sigaret en dat is ook de reden waarom stoppen met roken makkelijker wordt als je na de echte sigaretten overstapt op een e-sigaret. Om je verder te informeren volgen hieronder eerst enkele voordelen van de e-sigaret. Voor de volledigheid is het belangrijk dat je ook weet wat de nadelen zijn van een e-sigaret. Daarom volgt na het stuk over de voordelen ook een paragraaf met enkele nadelen. Op de deze manier kun je je zelf optimaal voorlichten over de e-sigaret en of de e-sigaret wellicht iets voor jou is.

De voordelen van een e-sigaret

Het meest voor de hand liggende voordeel van een e-sigaret is natuurlijk het feit dat een e-sigaret niet vol zit met allerlei giftige stoffen. Je kunt met een e-sigaret dus in principe blijven roken, maar je zult er geen zwarte longen door krijgen. Een ander voordeel is dat de e-sigaret zelf niet schadelijk is. Er zijn inmiddels al e-sigaretten die helemaal geen nicotine bevatten. Deze zijn dus helemaal niet schadelijk. Dit zijn de minst schadelijke e-sigaretten die je kunt roken. Er zijn ook e-sigaretten met een beetje nicotine, maar daarover meer wanneer de nadelen van een e-sigaret worden besproken. Een derde voordeel van een e-sigaret is dat bovenstaande voordelen wetenschappelijk zijn bewezen. Wetenschappelijke onderzoeken van 2010, 2011, 2012 en 2013 voorzien de lezers met overtuigend bewijs dat de schadelijke gevolgen van e-sigaretten veel minder zijn dan die van conventionele sigaretten. Natuurlijk is het ook een groot voordeel van e-sigaretten dat het geen belasting vormt voor de omgeving. Met de traditionele sigaretten blaas je allemaal rook uit die schadelijk is voor de mensen in je omgeving. Meeroken is vaak nog schadelijker dan de rook direct vanuit de sigaret inhaleren. Met e-sigaretten is dat probleem natuurlijk helemaal opgelost, want er komt alleen stoom uit de sigaret. Het is niet voor niets dat de traditionele sigaretten zijn afgeschaft binnen restaurants en grote caf├ęs. Dit is puur vanwege de gezondheid van niet-rokers. Als je dus moeite hebt met stoppen dan kun je prima gebruik maken van een e-sigaret, want je schaadt je eigen gezondheid niet en die van je omgeving ook niet.

De nadelen van de elektronische sigaret

Er zijn natuurlijk ook een paar nadelen op te noemen bij het roken van een elektronische sigaret.

  • Bevat soms toch nog nicotine
  • Kan juist een opstapje zijn naar echte sigaretten
  • Er kunnen andere schadelijke stoffen in kleine concentraties aanwezig zijn
  • Je hebt altijd twee e-sigaretten nodig vanwege de batterijen

Zoals gezegd bevatten sommige e-sigaretten nicotine. Het idee hiervan is hetzelfde als bij nicotine pleisters, namelijk dat je de nicotine consumptie rustig afbouwt. In plaats van dat je opeens helemaal geen nicotine meer binnen krijgt kun je met nicotine pleister, nicotine kauwgom en e-sigaretten de nicotine toevoer rustig afbouwen. Het is dus zowel een nadeel als een voordeel. Het is ook mogelijk om een e-liquid te kopen waar nog een beetje nicotine in zit. Deze rook je bijvoorbeeld direct na het stoppen om het afbouwen te bevorderen. Later koop je dan een e-liquid zonder nicotine. Dit is dan enkel nog bedoeld voor de geestelijke connecties. Het is natuurlijk wel een nadeel dat niet alle e-liquids nicotine vrij zijn. Verder is het zo dat e-liquids ook andere schadelijke stoffen kunnen bevatten zoals carcinogene substanties. De concentraties van deze stoffen zijn weliswaar laag, maar het moet wel gezegd worden dat het roken van een sigaret nooit helemaal gezond is, ook niet als je de sigaret vervangt met een elektronische variant.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn