Uitstekende 3D printer software

2 maart 2016

Posted in ICT en Techniek

Llowlab - 3d printer softwareHet is tegenwoordig alom bekend: printen in 3D. Een techniek die al een tijdlang toepasbaar was, maar nu door het steeds beter worden van de gebruikte technieken ook voor particulieren bruikbaar is en op grote schaal kan worden toegepast. Het printen in 3D kan dan ook voor heel veel verschillende doeleinden gebruikt worden. Bijvoorbeeld voor de medische wereld, maar ook voor kunstenaars en alles daar tussenin. Een digitaal bouwplan is de basis voor het printen in 3D. Een goede 3D printer maakt in een handomdraai een exacte kopie van het digitale bouwplan, maar dan als een tastbaar driedimensionaal object. Met printen in 3D is het van belang dat er goede software gebruikt wordt. Zonder een goed ontwerp oftewel een model, kan er geen object in 3D geprint worden. Van 3D printer software bestaan er veel verschillende soorten. Hierin is onderscheid te maken tussen de 3D printer software die gratis beschikbaar wordt gesteld en de 3D printer software die voor commercieel gebruik is. Bij gratis 3D printer software kunt u denken aan een goed programma om tekeningen in 3D te maken. Vooral beginners kunnen makkelijk en snel uit de voeten met deze 3D printer software. Met dit soort programma’s kunnen ook hele modellen in 3D worden geïmporteerd om een mooi en vooral werkbaar eindresultaat te creëren. Uiteraard zijn er ook programma’s die zich vooral richten op gebruikers die al wat meer ervaring hebben met 3D printer software. Dit kan voor de beginners wat lastig zijn, omdat er toch wat meer kennis van het programma en van de mogelijkheden nodig is. Een ander veel gebruikte gratis vorm van 3D printer software is een programma dat er voor zorgt dat er geen STL bestand meer nodig is voor het printen. Met dit soort software kan een goede 3D printer meteen aangestuurd worden tot het printen van het gewenste 3D object door een CAD programma. CAD staat voor Computer Aided Design en hierdoor wordt elke printer aangestuurd, of het nu om een normale printer gaat of om een 3D printer. Bij 3D printer software is het echter van belang dat alles helemaal goed in elkaar zit, omdat het eindresultaat, het uiteindelijke object in 3D, anders heel erg af kan wijken van het model.

Verschillende soorten 3D printer software

Naast de veelgebruikte gratis 3D printer software zijn er natuurlijk ook veel varianten die gebruikt worden voor commerciële doeleinden. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan 3D printer software om zowel 3D modellen als animaties te ontwerpen. Deze ontwerpen kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt in de filmindustrie of bij het maken van computerspellen. Daarnaast is er 3D printer software voor commercieel gebruik waarbij de verschillende fases van het ontwerpproces voor een model niet alleen in 2d, maar ook in 3D uitgevoerd kan worden. Een grafisch object kan hierdoor dus met alle mogelijke details worden opgemaakt. Omdat de 3D printer software steeds beter wordt en men er steeds meer mee kan bereiken, is het goed voor te stellen dat deze techniek steeds dichter naar het normale toegaat. Het is zeker mogelijk dat iedereen in de toekomst in plaats van een gewone printer ook een 3D printer in huis heeft. Hierop kan dan de gewenste 3D printer software worden geïnstalleerd. De techniek zelf bestaat al redelijk lang. Het zijn echter de toepassingen van een 3D printer die nieuw zijn en steeds vooruitstrevender. Door de juiste 3D printer software kunnen we in 3D geprinte objecten nu ook op grote schaal vervaardigen en is het daarnaast mogelijk om projecten op grote schaal uit te voeren. Ook komt deze manier van printen steeds dichter bij de consument doordat de prijzen voor zowel de printer zelf als de benodigde materialen steeds lager worden. In de toekomst is het wellicht voor iedereen mogelijk om huishoudelijke artikelen zelf te printen. Dit kan bijvoorbeeld door met de juiste software bestaande 3D modellen in te voeren. In elk geval een toekomst met veel mogelijkheden.

Voordelen van het printen in 3D

Een 3D printer heeft uiteraard veel voordelen waardoor het steeds door meer mensen gebruikt gaat worden en in verschillende disciplines toegepast wordt.

  • Een 3D printer is goedkoop
  • 3D objecten zijn in verschillende materialen te printen
  • Snelle vooruitgang door goede 3D printer software

Met 3D printer software kunt u verschillende modellen uitprinten in driedimensionale objecten. Niet alleen op het gebied van de printers zelf, maar ook op het gebied van de software wordt er snelle vooruitgang geboekt. Door een kleine aanpassing in deze software kan een product in de toekomst bijvoorbeeld heel eenvoudig op maat gemaakt worden. Geen enkele fabrikant wil zijn volledige systeem of machine ombouwen om een op maat gemaakt product te leveren. Dit is absoluut niet rendabel. Echter wanneer alleen het model in de 3D software aangepast hoeft te worden om tot een op maat gemaakt product te komen, ligt de drempel veel lager en zullen ook bedrijven steeds sneller overwegen om producten aan te passen naar de wens van de klant. Het gaat dan niet meer zozeer om de kwaliteit bij het uitvoeren van massaproductie, maar juist om de individuele wensen van klanten en hoe creatief een bedrijf hiermee om kan gaan. Voor de toekomst zijn er veel mogelijkheden op het gebied van 3D printen. Met de juiste software is bijna alles te realiseren. Vooral voor bedrijven een grote nieuwe markt, maar ook voor particulieren die met deze software en nieuwe manier van printen ook zelf aan de slag kunnen.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn